Een goed gesprek, voor je puber op vakantie vertrekt

Uitgelicht

30 jan, 2019

Je puber gaat voor het eerst alleen of met een groepje op vakantie. Voor je kind naar een zonnig oord vertrekt, zul je vast eerst een goed gesprek met hem of haar willen voeren. Hoe pak je dit aan? Een paar tips ter inspiratie.

 1. Vraag je kind naar zijn vakantie. Kijk samen naar een plaatje van het hotel op internet en vraag wie er nog meer mee gaan. Hebben ze al iets geregeld rondom de uitgaven, via bijvoorbeeld een gezamenlijke pot? Hoe gaat je zoon of dochter zich beschermen tegen diefstal? Toon belangstelling, dit breekt bovendien het ijs voor gevoeligere onderwerpen.
 2. Praten over seks, alcohol en drugs: hoe snijd je deze onderwerpen aan? Vraag eerst hoe zij hier tegenaan kijken en vertel vervolgens jouw ideeën erover. Misschien denk je dat het toch niet uitmaakt wat je zegt. Toch heeft je mening wel zeker effect op pubers, zonder dat zij zich hier bewust van zijn. Hoe je je kind concreet kan helpen om te gaan met de verleidingen van seks, alcohol en drugs, lees je op www.uwkindenseks.nl, www.uwkindenalcohol.nl en www.uwkindenuitgaansdrugs.nl
 3. Praat over mogelijke situaties. Wat doet je kind bijvoorbeeld als in de disco iemand vraagt of hij/zij mee wil naar het strand? Of als een vriend/vriendin niet bereikbaar is? Of als er schade wordt aangericht? Door het hier alvast over te hebben, help je je kind om op het moment supreme of op kritieke momenten goed grenzen te trekken en/of een verstandige reactie te geven. Op de website http://www.hoepakjijdataan.nl staan tips over hoe je als ouder je kind kan helpen weerbaarder te maken.
 4. Geef aan dat je je zoon of dochter vertrouwt. Je puber voelt zich volwassen en het vergroot zijn zelfvertrouwen en weerbaarheid. Hierdoor durft hij eerder verstandig te handelen, óok al is dat misschien minder ‘cool’. Je kind zal zijn best doen zodat je vertrouwen in hem/haar niet beschaamd wordt.
 5. Vraag je kind om geregeld even iets te laat weten via e-mail of whatsapp. Je kind zal het vervelend vinden als hij op vakantie merkt dat je elke dag belt. Dus goed om hier van tevoren afspraken over te maken.

Heel veel succes!

Downloaden

Reactie toevoegen

Filtered HTML

 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Meer Artikelen

Seksuele voorlichting: het hoort bij de opvoedi

De feestdagen zijn een uitgelezen gelegenheid om als gezin je met elkaar te verbinden. Binnen een gezin is verbinding één van de belangrijkste dingen.

Het komt in bijna alle gezinnen met twee of meer kinderen voor; ruzie tussen broers en zussen.

Kinderen willen (net als wij) graag de dingen zelf bepalen en zelf uitzo

Ouders Lokaal Stichtse Vecht

Lokaal samenwerking